Skip to content

ukratko iz medija

Vlada kreće s provođenjem trećeg modela – ‘in house’

Usporeni outsorcing

Lider/Jutarnji list

Nakon što je Vlada odustala od klasičnog outsourcinga i spin-offa pratećih djelatnosti u javnom sektoru, Milanovićev uži kabinet, doznajemo, donio je načelnu odluku da se krene s provedbom trećeg modela nazvanog “in house”, odnosno samostalnog poboljšanja efikasnosti unutar državnih institucija.

Sindikat: Žele sami odlučivati tko će uzeti milijune iz proračuna

ZBRINJAVANJE VIŠKA U DRŽAVNOM SEKTORU
U prvoj fazi “izumrle” bi čistačice i domari

(GLAS SLAVONIJE)

Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić, gostujući na Dnevniku Nove TV predstavila je novi prijedlog Vlade za koji je kazala da će se uskoro naći na sjednici Vlade, a riječ je o novom modelu zbrinjavanja viška zaposlenih i racionalizacije poslovanja pomoćnih službi u javnom i državnom sektoru.

“Ovo rješenje omogućuje nam optimizaciju, to jest štedljivije i racionalnije ponašanje. Za same djelatnike neće se ništa promijeniti, nego ćemo prirodnim odljevom smanjiti broj zaposlenika”, kazala je potpredsjednica te dodala da već iduće godine u mirovinu odlazi približno tisuću zaposlenika. Pojasnila je da će Vlada uvesti zabranu novog zapošljavanja i time otvoriti prostor za tržište: “To je naprosto otvaranje tržištu onog djela gdje se ljudi ne mogu preraspodijeliti”. Navela je kako danas postoje standardi gdje netko održava 300 kvadrata, a netko tisuću: “Oni koji budu mogli preraspodijelit će djelatnike s nešto većim poslom, a oni koji to ne mogu uzet će uslugu izvana”. Kazala je također i da je to najoptimalnije rješenje i za same djelatnike i za one koji žele da pomoćne službe idu na tržište, a da sam proces može započeti 1. siječnja iduće godine. Naime, u državnom proračunu mora se osigurati nova stavka, uz dosadašnju stavku za plaće, a to je stavka za usluge, kako bi se omogućilo plaćanje usluga otvorenog tržišta, tamo gdje je to potrebno.

Na ovo je odmah reagirao i Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika. “Definiranje ‘in house’ modela kao procesa ‘odumiranja’ pomoćnih djelatnosti u javnom sektoru, pokazuje Vladinu dugoročnu opredijeljenost da ove poslove u budućnosti u potpunosti privatizira. U prvoj fazi ‘izumrle’ bi čistačice i domari, a zatim računovodstveni i administrativni referenti koje bi zamijenili ‘učinkoviti’ privatni servisi, a javni sektor postao bi eldorado za sklapanje velikih i malih poslova s privatnim ugovaračima. Koalicijski partneri koji sada po dolasku na vlast dijele ‘samo’ dužnosničke i rukovodeće pozicije u državnim tijelima, javnim ustanovama i državnim poduzećima, tada bi odlučivali tko bi i uz koju proviziju (ilegalnu ili legalnu političku donaciju), u iduće četiri godine mogao ‘pomesti’ milijune kuna iz državnog proračuna”, stoji u priopćenju sindikata.(V.T.)

Autor: Urednik, 26. rujan

Od → Vijesti


Trenutačno nema komentara

Napišite odgovor

Info: XHTML je dopušten. Vaša E pošta neće biti objavljena.

Pretplatite se na komentare putem RSS servisa