Skip to content

iz Poslovnog dnevnika

Gospodarstvo u trećem tromjesečju palo 0,5 posto

Hrvatsko gospodarstvo palo je u trećem tromjesečju 0,5 posto na godišnjoj razini, već 12. kvartal zaredom.

Državni zavod za statistiku objavio je danas prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u trećem kvartalu pao 0,5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje,

što je 12. tromjesečje zaredom kako gospodarstvo slabi. To je manji pad nego u drugom tromjesečju, kada je BDP oslabio 0,8 posto, i manji nego što se očekivalo.n Osam makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjivali su u prosjeku da je gospodarstvo palo za 0,7 posto na godišnjoj razini. Svi su očekivali pad – u rasponu od 0,4 do 1 posto. DZS je objavio da je, prema rashodnoj metodi, najveći doprinos rastu BDP-a u trećem tromjesečju ostvaren većim izvozom usluga, dok je najveći doprinos prouzročen rastom uvoza roba. Prema proizvodnoj metodi, najveći doprinos rastu BDP-a ostvaren je u djelatnosti prerađivačke industrije, dok je najveći doprinos smanjenju ostvaren u djelatnosti građevinarstva.

 Tako se recesija nastavlja već šestu godinu jer domaće gospodarstvo slabi još od početka 2009. U dva je navrata, u trećem kvartalu 2010. i drugom 2011. godine, tehnički provirilo iz recesije, no negativni su trendovi potom nastavljeni.

Autor: Urednik, 30. studeni

Od → Aktualne teme


Trenutačno nema komentara

Napišite odgovor

Info: XHTML je dopušten. Vaša E pošta neće biti objavljena.

Pretplatite se na komentare putem RSS servisa