Skip to content

plaće….

brojanje novaca» Nešto više od pet tisuća poslodavaca, odnosno pravnih osoba i obrtnika ne isplaćuje plaće za svojih 15.230 zaposlenih, pokazuju ažurirani podaci Porezne uprave koji se odnose na neisplatitelje plaća u obračunskom razdoblju od siječnja do ožujka ove godine. Statistički pregled poreznih obveznika, poslodavaca koji prema dostupnim podacima ne isplaćuju plaće, pokazuje da plaće ne isplaćuju 5.032 poslodavaca, od čega je 4.225 pravnih osoba s 13.325 radnika te 807 fizičkih osoba, odnosno obrtnika, s 1.905 zaposlenih.

Ti su podaci formirani na temelju dostavljenih obrazaca JOPPD u kojima su poslodavci iskazali neisplatu plaće i naknadnu isplatu zaostale plaće i to za obračunsko razdoblje od siječnja do ožujka 2015. godine (kriterij tri mjeseca uzastopno), objašnjavaju iz Porezne uprave koja je najnoviji popis objavila krajem tjedna na svojim internet stranicama.

Novost je, dodaju, da je taj popis formiran temeljem podataka iz JOPPD obrazaca (za izvještavanje o primicima, porezu na dohodak i prirezu te doprinosima za obvezna osiguranja) za 2015. godinu, dok su prethodnim popisima bila iskazana obračunska razdoblja koja se odnose isključivo na 2014. godinu, pa je stoga popis koji je objavljen 13. veljače 2015. bio konačan za prethodnu godinu i nije usporediv s popisom objavljenim sredinom svibnja.  »Svaka daljnja objava uključivat će podatke koji se odnose samo na 2015. godinu, pri čemu će se kod svake nove objave popisa povećavati broj razdoblja za koje se podaci iskazuju. Slijedom navedenog, popisi poreznih obveznika/poslodavaca koji prema dostupnim podacima ne isplaćuju plaće, a koji se objavljuju na internet stranici Porezne uprave, nisu usporedivi«, objašnjavaju iz Porezne uprave. Objava popisa poslodavaca koji svojim radnicima ne isplaćuju plaće omogućena je Zakonom o porezu na dohodak. Prvi popis neisplatitelja plaća Porezna je uprava objavila sredinom srpnja prošle godine i na njemu je tada bilo 7.038 poduzetnika. (Hina)

Autor: Urednik, 20. svibanj

Od → Vijesti


Trenutačno nema komentara

Napišite odgovor

Info: XHTML je dopušten. Vaša E pošta neće biti objavljena.

Pretplatite se na komentare putem RSS servisa