Skip to content

iz medija

Nova inicijativa sindikata
Uvođenje poreza na rad robota nova je inicijativa dijela sindikata. Sindikalci, naime, ističu da sve više tvrtki ljudski rad zamjenjuje robotima, zbog čega zaposleni ostaju bez posla i primanja.
– Treba razmisliti o novim modelima oporezivanja, od kojih bi koristi imao i mirovinski sustav i sustav zbrinjavanja nezaposlenih. Rad robota i umjetna inteligencija sve više zamjenjuju ljudski rad, a brojni radnici ostaju bez posla. Jedinu korist od toga imaju poslodavci, koji ostvaruju ekstraprofite, dok su i radnici i država na gubitku – objašnjavaKrešimir Sever, šef Nezavisnih hrvatskih sindikata.

Sever dodaje da tisuće radnika zbog ubrzane robotizacije odlaze na burzu rada, s malim ili nikakvim šansama da će se ponovno zaposliti. No, za razliku od radnika, dodaje, roboti ne kupuju i ne troše, od čega štetu trpi i državna blagajna. Istodobno, poslodavci s manje troškova za rad ostvaruju znatno veći profit, na koje plaćaju samo porez na dobit. Zbog toga bi, dodaje Sever, trebalo razmisliti i o oporezivanju robotiziranog rada.

Ipak, ekonomisti ideju oporezivanja robota smatraju promašenom. Digitalizacija i robotizacija su, ističeDamir Novotny, ekonomski analitičar, sastavni – štoviše ključni – dio 4. industrijske revolucije, kroz koju prolazimo, a od nje koristi imaju kako gospodarstvo u cjelini, tako i sami radnici, jer roboti od njih preuzimaju teške i slabo plaćene fizičke poslovi, dok se radnici prekvalificiraju za nova i bolje plaćena uslužna zanimanja, među kojima je i upravljanje robotima.

– Ideja oporezivanja rada robota temelji se na krivim premisama. Njemačka je, primjerice, vrlo jaka u robotizaciji, ali zaposlenost i plaće su u njoj porasli jer su se ljudi prekvalificirali za nova, bolje plaćena zanimanja – zaključuje Novotny.

Autor: Urednik, 26. kolovoz

Od → Vijesti


Trenutačno nema komentara

Napišite odgovor

Info: XHTML je dopušten. Vaša E pošta neće biti objavljena.

Pretplatite se na komentare putem RSS servisa