Skip to content

!

02.04.2020


Premijer Andrej Plenković održao je konferenciju za novinare na kojoj je predstavio Vladin travanjski paket mjera za gospodarstvo.

“Uoči sutrašnje sjednice Vlade, održali smo Uži kabinet na kojima smo govorili točke dnevnog reda, između ostalog i set gospodarskog mjera.

Riječ je o daljnjem suzbijanju krize zbog pandemije koronavirusa”,

kazao je premijer.  Za nas je riječ o najvećoj krizi od Domovinskog rata. Situacija je objektivno teška i najveći je problem pitanje neizvjesnosti. Situacije je utjecala na promjenu naših života preko noći. Svi zajedno pokušavamo se prilagoditi na novu realnost, na nešto što sam prije nekoliko dana nazvao “novo normalno”, rekao je

kratko iz medija

02.04.2020

Sindikalisti podržavaju travanjske gospodarske mjere. Mladen Novosel (SSSH) pozdravlja podizanje sufinanciranja plaća na 4000 kuna, ali smatra nužnim da se radnicima koji su kod kuće i ovih dana ne rade to isplaćuje izravno na tekući račun. Za one koje rade, u redu je da im isplaćuje oslodavac. Ne protivimo se najavljenom oslobođenju od poreznih obveza, ali je presudno da se to doista usmjeri na zadržavanje radnih mjesta – ističe Novosel. 

Krešimir Sever također pozdravlja najavljene mjere. Dobrom smatra mjeru odgode kredita, koju bi trebalo i produljiti, kaže, kao i podizanje naknade za plaće. Dobro je da je Vlada na sebe preuzela i plaćanje doprinosa, no pritom se ne smije zaboraviti imirovinske doprinose. Treba voditi računa da poslodavci koji si isplaćuju dobit, dividende ili bonuse nemaju pravo ni na kakve olakšice, pa ni u narednom razdoblju, kad kriza prođe i krene oporavak, a ako do toga dođe, treba hitno mijenjati Zakon o porezu na dobit i tražiti da sve olakšice vrate s kamatama. Ovrhe treba odgoditi te učiniti sve da se sačuvaju radna mjesta i plaće jer samo se s tim može očekivati potrošnja – mišljenja je Sever. 

U inicijativi Glas poduzetnika zadovoljni su ovim paketom mjera koje jepredstavio premijer Andrej Plenković. Jedan od osnivača te inicijative Hrvoje Bujas kaže se radi o novom vladinom iskoraku, ali da ipak poduzetnici nisu u cijelosti zadovoljni. 

Usvojen je naš ključni zahtjev – to je otpis, a ne odgoda plaćanja poreza i doprinosa.

Vidjet ćemo još kriterije koji su za to uvedeni, moramo ih proučiti. No očigledno je da oni koji su najviše opterećeni ovom krizom moraju imati otpis – objašnjava Bujas.

.

iz medija

17.03.2020

Psihološki aspekti pojave koronavirusa: Kako se nositi sa strahom?

Tekst dr. sc. Ljiljane Muslić, prof. psih. iz Odsjeka za promicanje mentalnog zdravlja pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo uz dopuštenje a prenošeno sa službenih stranica HZJZ-a., pogledajte na stranicama http://www.nhs.hr/novosti/arhiva/